Učesnici Maker Fest 2019

Mikroelektronika
Beograd

Projekti na raznim platformama i razvojnim sistemima
Prezentacija osme generacije ploce “Fusion for ARM”
Prezentacija Click Cloud-a

Indas
Novi Sad

Prestavljanje inView IIoT (Industrial IoT) platforme.
inView IoT platforma je CLOUD rešenje za daljinski nadzor, upravljanje i prikupljanje podataka. Namenjena je izradi aplikacija za vizualizaciju, kontrolu, prikupljanje podataka i analizu bilo kakvog procesa automatizacije uz korišćenje samo web browser-a. inView IoT platforma može biti korišćena u industrijskim, infrastruktirnim ili čak i kućnim projektima automatizacije. https://www.inviewscada.com/

RT-RK
Novi Sad

Bldc motor control, ASIC prototype platforma za upravljanje jednosmernim motorom – FPGA dizajn je prototip čipa koji je proizveden,

E2LP razvojne platforme – Prikazuje se mogućnost programabilnih komponenti i korišćenje procesorskog jezgra u njima. Razvoj driver-a, povezivanje sa C debugger-om i razvoj aplikacija na jednoj platformi. Minesweaper, tanks, chicken invaders…

Altera development board – Nova razvojna platforma altera, na demou je prikazana funkcionalnost svih vidljivih sprega, LCD, LED…

Autoware – platforma otvorenog koda, namenja za razvoj autonomnih vozila. Zasnovana je na ROS (Robot Operating System) platformi kao i na velikom broju poznatih biblioteka otvorenog koda, kao sto su OpenCV, OpenCL, PCL, Boost. Projekat obuhvata razvoj aplikacija kao sto su Occupancy GRID i Stopping Distance Monitor. Na štandu ćemo prikazati kako platforma funkcioniše u uslovima urbane vožnje.

OBLO Living
Novi Sad

OBLO Living (skraćeno OBLO) pruža najinovativnija i najnaprednija rešenja i proizvode za pametnu kuću. OBLO kombinuje kompletno softversko rešenje za kućnu automatizaciju sa interno razvijenim uređajima i partnerskim uređajima sa ciljem da pokrije rasvetu, bezbednost, sigurnost, energetsku efikasnost i druge aspekte brzo rastućeg tržišta kućne automatizacije.

WolkAbout
Novi Sad

WolkAbout je kompanija fokusirana na razvoj “Internet of Things” aplikacija, koje putem postojećih informacionih i komunikacionih tehnologija omogućavaju umrežavanje i daljinsku razmenu podataka između uređaja i korisnika.

Glavni proizvod je WolkAbout IoT Platforma, koja omogućava povezivanje i međusobnu komunikaciju velikog broja različitih uređaja, kao i vizualizaciju i upotrebu podataka i automatizaciju procesa.

AllThingsTalk
Belgija

Predstavljanje Maker platforme za priključivanje uređaja, prikupljanje podataka i automatizaciju.

CardWare Kft
Mađarska

Startup projekat Madjarske firme CARDWARE Kft i Srpske SYMAPPSYS DOO.
Cilj projekta je izrada uredjaja koji prati kvalitet vazduha u rezidencijalnim i poslovnim objektima. Okosnica uredjaja je WROOM 2 mikrokontroler.
Predstavicemo i druge projekte koje je CARDWARE razvijao iz oblasti M2M, a koji su ga pozicionirali medju prvim firmama ovog tipa u regionu.

Departman za industrijsko inzenjerstvo i menadzment,
Fakultet tehničkih nauka
Novi Sad

Cilj projekta jeste simulacija realnog proizvodnog sistema ciji su elementi izgradjeni uz pomoc Lego robota.
Posetioci ce moci da vide sinhronizovan rad nekoliko lego masina kao sto su pneumatska presa sa kompresorom, masina za sortiranje, robotske ruke za manipulaciju predmeta rada, trakasti transporter predmeta, daljinski upravljani viljuskari, itd..

XBIT – Fakultet tehničkih nauka
Novi Sad

Posetioci će između ostalog imati priliku da se upoznaju sa studentskim projektom poboljšanja eksploatacionih karakteristika i nadogradnje fabričkog 3D štampača German reprap – Protos. Tokom studija i kurseva koje su odslušali, a vezanih za tehnologiju 3D štampe, studenti su uočilio mogućnosti poboljšanja postojećih uređaja i predložili rešenja problema koji su se javljala tokom korišćenja uređaja. Na taj način omogućili su precizniju štampu, veću pouzdanost u radu i lakšu kontrolu procesa. Sve plastične delove koji su nadograđeni na uređaj, samostalno su konstruisali i odštampali na 3D štampačima koje i sami poseduju.

XBIT – Udruženje SEE ICT
Srbija

SEE ICT će postavku na Maker Fest-u 2019 održati u okviru projekta međunarodne saradnje između Srbije i Hrvatske XBIT. Svi posetioci će imati priliku da se više upoznaju sa funkcionisanjem VR tehnologije, kao i različitom vrstom opreme, od okulusa do vive-a, koja se može koristi u svrhu virtuelne realnosti.
Glavni cilj postavke je podsticanje mladih i preduzetnika za osmišljavanje načina na koje se VR tehnologija može koristiti u obrazovnim i preduzetničkim sistemima.

XBIT – Poduzetnički inkubator Osvit
Općina Magadenovac, Hrvatska

Osnovni cilj projekta je stvaranje povoljnih uvjeta za razvoj IT industrije i poduzetništva, kao i njihova iskoristivost kao generatora inovacija i efikasni alat za povećanje konkurentnosti u programskom području općenito.

Projektom ćemo prezentirati jedan dio aktivnosti pod nazivom “Better IT in Schools” koji smo provodili s djecom u školama na području grada Donjeg Miholjca, Općine Magadenovac, Općine Marijanci, Općine Podravska Moslavina i Općine Viljevo.

EUROBOT – PMG Robotics
Novi Sad

POBEDNIK EuroBot 2019 na finalnom međunarodnom takmičenju u Francuskoj, i prethodno na nacionalnom takmičenju u Srbiji. Izrađena su dva potpuno autonomna robota koji poseduju razne mehanizme, aktuatore, senzore i algoritam za rad. Njihov zadatak je da “mere” atome na terenu i na taj se skupljaju poeni koji odlučuju na kraju pobednika u mecevima protiv drugih robota.

Polyhedra
Beograd

Postavka na kojoj će posetioci moći da se upoznaju sa tehnologijama koje spadaju u digitalnu fabrikaciju. Biće demostriran rad 3D štampača različtihi karakteristika i principa rada.

3D Republika
Beograd

Prezentacija aditivne tehnologije i opreme.

FabLab.hr
Zagreb, Hrvatska

FabLab.hr je neprofitna udruga građana od 2013. osnovna s ciljem promocije digitalne proizvodnje, ali i novih tehnologija, te makers kulture. Glavna područja aktivnosti su u transformaciji obrazovanja pod nazivom (R)evolucija obrazovanja, zatim uključivanja lokalnih zajednica, s naglaskom na osobe s posebnim potrebama pod nazivom Give-a-Hand, te promjena poduzetničkog načina razmišljanja, Do Local Go Global. Na Maker Fest ćemo pokazati dio aktivnosti razvijene u sklopu EU projekata na kojima sudjelujemo, FabLabNet i DOIT Europe, te i podjeliti iskustva iz projekta Make-IT.

EnergyPulse
Novi Sad

Projekat podrazumeva razvoj niza uredjaja za kontinualno praćenje procesnih parametara kao sto su temperatura, reativna vlažnost, jačina struje, kvalitet vazduha itd. Posetioici ce steći uvid u razvoj proizvoda od prototipa pa na dalje.

Udruženje “Galaksija”
Šabac

Prikazaćemo nekoliko uređaja koji će koristiti bežične kanale komunikacije: upravljanje RGB rasvetom putem bluetooth veze preko mobilnog telefona uz dimovanje i miksovanje boja, LoRaWan GPS traker, LoRaWan senzori, LoRaWan moduli u samogradnji, LoRaWan gejtvej u samogradnji, LoRaWan peer to peer komunikacija

Radiona
Zagreb, Hrvatska

Radiona / Makerspace – Udruga za razvoj ‘uradi-sam’ kulture osnovana sa svrhom jačanja vidljivosti open source kulture i samoodržive produkcije, kao i s ciljem povezivanja područja umjetnosti, znanosti i tehnologije..

Svezdrav
Novi Sad

Upotrebom mobilnih i veb tehnologija omogućavamo ljudima da shvate opšte-stanje iz više perspektiva: zdravlja, fizičke kondicije, nivoa stresa, edukujemo ljude kako da unaprede opšte-stanje kroz savete iz više eksperatskih perspektiva kao i učenjem iz big-data prikupljenih crowdsensing postupcima. Naš tim razvija i više vrsta gitarskih efekata.

e-radionica
Osijek, Hrvatska

e-radionica.com je makers tvrtka iz Osijeka u Hrvatskoj. Dizajniraju i proizvode elektroničke mikrokontrolerske pločice i dodatke za hobiste, tvrtke i škole. Njihove pločice proizvedene su na maloj in-house proizvodnoj liniji, a za sve njihove proizvode postoje detaljne upute za kroištenje. Također nije za zanemariti: svi dizajni su open-source!

Udruga MachLAB
Dugo Selo, Hrvatska

Udruga MachLAB je udruga za promicanje, razvitak i unapređenje novih tehničkih znanosti, edukacije i samostalnog stvaralaštva. Na sajmu posjetitelji će moći vidjeti 3D printer u radu i sudjelovati na radionici graviranja vlastitih privjesaka pomoću olovaka za graviranje.

EUROBOT – Probotech
Novi Sad

Eurobot tim Probotech, trećeplasirani na ovogodišnjem takmičenju u robotici, i predstavnik Srbije na ovogodišnjem finalnom takmičenju Eurobot.

Once upon a byte
Novi Sad

Kako su izgledali prvi računari koji su se koristili za ličnu upotrebu? Posetioci će imati i priliku da vide i primerke računara koji su se nekada proizvodili ne samo u domaćim fabrikama nego i u samogradnji.

Klub fizičara
Priordno matematičkog fakulteta
Novi Sad

Spoj fizike i 3D štampe. Radionica pre svega namenjena deci, gde će imati priliku da osvajaju mini utvrđenja pomoću svog Da Vinčijevog katapulta i upoznaju se sa fizikom njegovog rada. Pored toga oni malo više zainteresovani moći će minijaturne stvari da izdrade na 3D štampaču, kao i
da se upoznaju sa načinom i pripremom dizajna za izradu Da Vinčijevog katapulta. Budi i ti deo našeg putovanja u prošlost kada je katapult osvajao!

Irena Stolić
Beograd

Robot koji plete narukvice prijateljstva je moj originalni izum za koji mi je priznat patent. Prototip koji bih želela da prezentujem je na bazi Arduino-a, a sve plastične delove za njega sam 3D izmodelovala i odštampala na 3D štampaču. Robot koji plete narukvice prijateljstva za cilj ima da zainteresuje što više dece, a naročito devojčice, za bavljenje robotikom, elektronikom i naukom uopšte. Narukvice koje napravi tokom prezentovanja, posetioci dobijaju na poklon.

Dušan Veljović
OŠ “Rade Drainac” Borča

Eko robot je autonomna, mobilna korpa za otpatke koja pokriva veći prostor (sajamske sale, škole, tržne centre, koristeći svoju mobilnost. Kretanje je programirano po zacrtanoj putanji. Pruža mogućnost i video nadzora, kao i reklamiranja i pružanja informacija na ekranu od 7″. Projekat je proglašen kao najbolji i najinovantniji na upravo završenom republičkom takmičenju Robo int invent.

Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj”
Novi Sad

Učenici gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” Novi Sad će nam se predstaviti sa svojim projektima realizovani tokom ove školske godine. Jedan deo projekata nastao je u okviru rada članova Maker Srbija na temu LoRa meteorološka stanica.

“Politehnika” škola za nove tehnologije
Beograd

Radovi učenika nastalih na sekciji škole.

ETŠ “Mihajlo Pupin”
Novi Sad

Radovi učenika nastalih na sekciji škole.

Tehnička škola Šabac
Šabac

Radovi učenika nastalih na sekciji škole.

Školski centar “Nikola Tesla”
Vršac

Radovi učenika nastalih na sekciji škole.

Tehnička škola Zaječar
Zaječar

Projekat je vezan za razvoj i upotrebu mikrokontrolera (arduino due) u kontroli životnih uslova u terarijumu. Parametri koji se automatski regulišu u terijumu su temperatura, vlažnost vazduha, protok vazduha i osvetljenost. Svi parametri se mogu očitati i regulisati preko mobilne aplikacije (bluetooth veza) i manuelno pomoću membranske tastature i lcd ekrana.

OŠ “Miroslav Antić”
Futog

Istražujući obnovljive izvore energije došli smo na ideju da rezultate do kojih smo došli putem jednostavnih ogleda primenimo za izradu Energetski efikasne kuće – kuće koja je održiva i ne koristi konvencionalne izvore energije. Naša kuća upotrebljava energiju iz obnovljivih izvora, a karakteriše je visoka energetska efikasnost i smanjena emisija CO2.
Naša energetski efikasna kuća ima: zelene krovove, koristi efekat staklene bašte kao i geotermalnu i sunčevu energiju, kosilica koristi biodizel, hrana se sprema u solarnoj rerna a opremljena je i hidrauličnim liftom.

OŠ “Rajko Mihailović”
Banjani

Učenici škole će predstaviti svoje znanje u radu i programiranju mBot robota.

Maker Srbija
Novi Sad

Postavka na kojoj će posetioci moći da se upoznaju sa velikim brojem platformi namenjim razvoju prototipova proizvoda iz oblasti Interneta stvari (Internet of things) i posebno na temu LoRaWAN tehnologija za razvoj projekata u oblasti pametnih gradova.