Učesnici Maker Fest 2018

RT-RK Automotive
Novi Sad

Napredni sistemi za pomoć vozaču (Advanced Driver Assistance Systems – ADAS) predstavljaju skup sigurnosnih sistema koji su dizajnirani da rade zajedno sa ciljem automatizacije i poboljšanja sigurnosti vozila pružajući vozaču osnovne informacije o okolini vozila i upozoravajući vozača na potencijalne probleme. Osnovni princip rada naprednih sistema za pomoć vozaču je prikupljanje informacija o okolini vozila sa kamera i senzora (ultrazvuk, radar, lidar, i sl.) raspoređenih na vozilu (s prednje, zadnje i bočnih strana), analiziranje prikupljenih informacija iz svih izvora i kombinovanju prikupljenjih informacija sa ciljem povećanja pouzdnosti pojedinih informacija kao i generisanju potpuno novih informacija o okolini vozila. ALPHA AMV (Automotive Machine Vision) je referentna razvojna platforma za razvoj i implementaciju ovakvih sistema.

Levi9
Novi Sad

Razvoj mobilnih aplikacija uz korišćenje proširene realnosti
Opis projekta:
Jedan od aspekata razvoja softvera u kompaniji Levi Nine jeste i razvoj aplikacija za mobilne platforme. Mobilni tim će predstaviti jednu aplikaciju koja koristi proširenu realnost (augmented reality). U pitanju je Levi9 Quiz Android aplikacija koju će učesnici moći da isprobaju i provere svoje znanje u oblasti razvoja softvera. Nagrada za najuspešnije jeste uživanje u virtuelnoj realnosti. Pored ovoga, biće prikazane i druge mobilne aplikacije koje Mobilni tim razvija za naše klijente.

OBLO Living
Novi Sad

Posetioci će moći da vide kontaktne senzore za vrata i prozore, regulatore osvetljenja, kao i pametne utičnice sopstvene proizvodnje i na koji način su ovi uređaji povezani u jedinstven sistem pametne kuće. Čitavim sistemom je moguće upravljati putem mobilne aplikacije ili glasom, koristeći Amazon Alexa ili Google Home uređaje, koje će posetioci moći da isprobaju ovom prilikom.

Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment
FTN, Novi Sad

Cilj projekta jeste simulacija realnog proizvodnog sistema ciji su elementi izgradjeni uz pomoc Lego robota.
Posetioci ce moci da vide sinhronizovan rad nekoliko lego masina kao sto su pneumatska presa sa kompresorom, masina za sortiranje, robotske ruke za manipulaciju predmeta rada, trakasti transporter predmeta, viljuskar, itd..

Grupa za fleksibilnu i nanoelektroniku
FTN, Novi Sad

Mikrofluidni čipovi u “low cost” tehnologiji
Kako da od obične PVC folije, plotter cutter-a i laminatora za kancelarijske kartice napravite mikrofluidni čip?
Lako – DoItYourself tehnikom a mi ćemo vam pokazati kako..

Polyhedra
Beograd

Postavka na kojoj će posetioci moći da se upoznaju sa tehnologijama koje spadaju u digitalnu fabrikaciju. Biće demostriran rad 3D štampača različtihi karakteristika i principa rada.

M41+
EuroBot tim

M41+ je ekipa robotičara sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu (Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment), učesnik EUROBOT 2018 takmičenja u robotici na nacionalnom i evropskom nivou. Roboti su projektovani da izvršavaju zadatke zadate u pravilima ovogodišnjeg takmičenja. Na festivalu bismo posetiocima predstavili robote (mehaniku, elektroniku i softver), kao i samo takmičenje na kojem smo učestvovali.

Over9000
EuroBot tim

Ekipa koja je na nacionalnom prvenstvu u robotici Eurobot 2018 osvojila drugo mesto i dvadeseto na evropskom takmicenju u Francuskoj.

Memristor – Robotics
EuroBot tim

Ekipa koja je na nacionalnom prvenstvu u robotici Eurobot 2018 osvojila treće mesto i osvojila četvrto mesto na evropskom takmicenju u Francuskoj.

Klub fizičara
PMF, Novi Sad

Makey makey je uređaj koji radi na principu otvorenog tj, zatvorenog strujnog kola, kao i svako dugme na Vašoj tastaturi. Na našoj radionici posetioci će moći da vide kako to dugme na tastaturi može da bude zamenjeno bananom, jabukom, krompirom, limunom ili bilo kojim drugim provodnim elementom. Spojićemo naš makey makey preko provodnih kablova na voće i povrće i tako se zabavljati, igrati igrice, svirati i mnogo toga još. Naša radionica je pripremljena prvenstveno našim najmlađim posetiocima.

SmarTech
Novi Sad

Akcelerator neuronske mreze koji dobija ulazne podatke sa kamere. Neuronska mreza je trenutno istrenirana da prepoznaje rukom pisane brojeve.

Once upon a Byte
Novi Sad

Kako je sve počelo sa kućnim računarima? Spectrum i Commodore 64 su bili prvi računari na kojima su stasavale je generacije 80-ih godina. Ideja je da se kroz nekoliko jednostavnih primera pokaže koliko je jednostavno napraviti mali BASIC program na računaru iz 80-tih i odmah videti rezultate rada. Iako se danas smatra zastarelim, BASIC ugrađen u računere 80-tih je dovoljno jednostavan da se osnovni koncepti programiranja mogu veoma lako savladati i dobiti neko osnovno iskustvo u pravljenju programa.

EduLab
Beograd

Postavka na kojoj će posetioci moći da se upoznaju sa plaformama za edukaciju u koje spadaju Lego EDU i Minecraft EDU

Radiona
Zagreb

Radiona / Makerspace – Udruga za razvoj ‘uradi-sam’ kulture osnovana sa svrhom jačanja vidljivosti open source kulture i samoodržive produkcije, kao i s ciljem povezivanja područja umjetnosti, znanosti i tehnologije.. Izlagaće : Letva – game, Mambo Jubmo – old TV, FPGA ulx3s, LoRa DIY gateway, Phoenix FPGA console, Boulder dash PIC console, Space Invaders STM32 console, Synthomir LoRa modules, Smarty v1 v2 – BLE Smart watches, Spacekretarica
Web site : Radiona Zagreb

RAMPA Lab
Ljubljana

Na RAMPI vzpodbujamo mlade k udejanjanju družbeno angažiranih idej na presečišču tehnologij, znanosti in umetnosti.
RAMPA nudi prostor, orodja, navdih in mentorje, s katerimi lahko začnete samostojno raziskovati, preizkušati in udejanjati ideje ter realizirati svoje projekte.

FabLab Hrvatska
Zagreb

FabLab.hr je prvi službeni FabLab u Hrvatskoj, registriran kao neprofitna udruga građana još od 2013. Osim alata digitalne proizvodnje, poput 3D printera, laserskog rezača, 3D skenera, ili drugih uređaja, posebnu važnost dajemo samim procesima, kako uključivanja korisnika, tako i njihovom kreativnom izričaju kroz inovativne projekte.

Studentsko preduzeće
Novi Sad


Polithenika – škola za nove tehnologije
Beograd

Radovi učenika nastalih na sekciji škole. Autorski rad robota, vozilo na daljinsko upravljanje putem aplikacije za Android OS, sistem za prikupljanje vode iz klima uređaja koji obaveštava korisnika o napunjenosti suda za prikupljanje vode na mobilni telefon, …

Matematička gimnazija, Beograd
Sekcija primenjenje fizike i elektronike

Među projektima koji će se izlagati naći će se i Žiromobil robot koji se kontroliše pokretima ruke, Emotion recogniser program koji prepoznaje ljudske emocije na osnovu izraza lica, Robot koji izbegava prepreke, OthelloBot veštačka inteligencija za igru Othello, SigHawk radio controller avion, LaserBot robot koji uperuje laser u metu…

Prva kragujevačka gimnazija
Sekcija primenjenje fizike i elektronike

Sekcija primenjene fizike i elektronike će izlagati projekte kao što su Rubikbot, Signbot, Lift, Brojač koraka, Stack bot, EMG autić, IMU igrice, XOX…

Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj”
Novi Sad

Sekcija Internet of things
Sekcija robotike i elektronike

Članovi IoT sekcije će izlagati projekte kojima će pokazati svoje znanje iz oblasti Internet of Things, Smart automotive, primenjenog programiranja u elektronici.
Članovi sekcije robotike i elektronike koji idu u 7 i 8. razred, pokazaće posetiocima šta se lepo može naučiti sa mBot robotima i LittleBits kompletima

Školski centar “Nikola Tesla”
Vršac

Radovi učenika nastalih na sekciji škole. Posebno se ističu dva robota koja imaju veoma neobičnu tehniku kretanja

ETŠ “Mihajlo Pupin
Novi Sad

Radovi učenika nastalih na sekciji škole.

Tehnička škola
Zaječar

Radovi učenika nastalih na sekciji škole.

Tehnička škola “Ivan Sarić”
Subotica

Radovi učenika nastalih na sekciji škole.

ETŠ “Rade Končar”
Beograd

Projekat “Pametni automobil”

Tehnička škola
Kikinda

Radovi ucenika 3. i 4. godine, koji su se takmicili na Nojman takmicenju u Madjarskoj.
Uglavnom su u pitanju projekti na Arduino platformi.

Tehnička škola
Šabac

Modeli automobila kontrolisanih mobilnim telefonom preko MIT App inventor aplikacija, wifi mrežom ili bloetooth protokolom. Takođe biće prikazani maturski radovi učenika realizovanih pomoću PIC mikrokontrolera i Arduino platformi

Interaktivna nastava Vinaver
Šabac

Modeli automobila kontrolisanih radio vezom, video igra realizovana LED matricom i PIC mikrokontrolerom, arduino auto koji izbegava prepreke, detektor gasa pomoću arduino platformei

OŠ “Dragan Lukić”
Novi Beograd

Pobednički radovi iz oblasti robotike i interfejs tehnologije sa Republičkog takmičenja “Robo int Invent 2018”. Učenici sedmog razreda su u okviru sekcije iz tehničkog napravili dva interesantna projekta: robot Alexa koja odgovara na postavljena pitanja iz bilo koje oblasti i model mašine koja po papiru piše/crta ono što je zadato na računaru.

OŠ “Zmaj Jovan Jovanović”
Ruma

Predstavljanje mogućnosti mikrobitova (mikroračunara)
– Kreiranje igrica
– korišćenje senzora
– kreiranje dirki…

Mladen Dinić
-mejker-

Stoni sat sa Nixie lampama, i automatskom sinhronizacijom preko Interneta.
Sat ima senzor dodira, kojim se vrsi izbor prikaza vremena, datuma, kao i drugih proizvoljnih informacija.
Projekat je open source.